Herbata z lipy

Susz tej mieszanki ma wspaniały słodkawy aromat, za sprawą smakowitego składnika: miodu. Po jej zaparzeniu zauważalna nuta ziołowa. Kwiat lipy, a także kwiat rumianku i płatki słonecznika nadają tej czarnej herbacie przyjemnego roślinnego posmaku. Swoją szlachetną, ciemną barwę napój uzyskuje za sprawą herbaty Ceylon BOP1 (ten skrót oznacza, że użyto grubych, pełnowartościowych liści herbaty).

Malowniczo położona wyspa, kilkadziesiąt kilometrów na południowy wschód od wybrzeży Indii: Cejlon (w j. syngaleskim: Sri Lanka), od niemal dwóch wieków dostarcza jedne z najbardziej znanych odmian herbaty. Cejlońskie herbaty należą do najlepszych na świecie, a ta niewielka wyspa jest liczących się producentem zajmując czołowe miejsca na liście światowych wytwórców herbaty. Na Cejlonie krzewy herbaciane w większości uprawiane są na plantacjach położonych 900 – 2200 m n.p.m. (głównie południowo-zachodnia i południowa część wyspy). Najlepsze zaś herbaty pochodzące z tego państwa rosną na wysokości ponad 1200 metrów (chłodniejszy i bardziej mglisty klimat, krzewy rosną wolniej). Warto zauważyć, że Cejloński Komitet Herbaciany wprowadził na opakowaniach oznakowania – wizerunek lwa, by potwierdzić, że towar rzeczywiście pochodzi ze Sri Lanki oraz dla zagwarantowania wysokiej jakości swoich herbat.

Drzewo lipy spotykamy w parkach, ogrodach, na ulicach miast a także dziko rosnące w lesie. Najczęściej stosuje się kwiatostan lipy drobnolistnej, który jest pozyskiwany od końca czerwca do połowy lipca, poprzez obcinanie tylko kwitnących wierzchołków, tak by nie połamać gałęzi.

Właściwości, zastosowanie i działanie herbaty z lipy

Ta mieszanka o bogatej zawartości składników smakuje wyśmienicie i ma ładny, głęboki kolor. Może być polecana jako napój wzmacniający. Filiżanka tego smacznego naparu także podniesie nastrój, rozluźni i odstresuje. Surowiec lipy zawiera m. in. związki flawonowe, kwasy organiczne, olejek lotny, aminokwasy oraz witaminy z grupy PP. Lipa wykazuje lekkie działanie przeciwbólowe oraz przeciwskurczowe. Ponadto, napary z dodatkiem lipy i miodu polecane są w chorobach typu przeziębieniowego.

Sposób i parzenie herbaty z lipy

Łyżeczkę do dwóch mieszanki z kwiatem lipy na filiżankę zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem przez 5-10 minut. Można dosłodzić łyżeczką miodu lub cukru, uzyskamy wówczas bardziej słodko-ziołowy smak.

A to ciekawe…

Lipa u przedchrześcijańskich Słowian czczona była jako drzewo święte, pod nią odbywały się obrzędowe tańce, sprawowano sądy, toczono narady wojenne. Z łyka wymoczonej lipy wyrabiano chodaki. A wypalone drewno lipy stosowane było jako węgiel rysunkowy oraz stanowiło jeden ze składników prochu. Lipa to także było ulubione drzewo Jana Kochanowskiego – pod nią właśnie najchętniej pisał swoje wiersze. Nie tylko w Polsce czczono lipę. U ludów północnych drzewo było otoczone wielkim kultem, natomiast w Grecji była symbolem czystości, niewinności i nadziei.